Калория (лат. calor – жылу) жылу мөлшерін есептейтін бірлік. Бір кг қатты, сұйық отын немесе бір текше метр жанғыш газдың толық жанғанында бөлінетін, калориямен өлшенетін жылу мөлтуынды бу бөлінеді. Камерадан арнаулы сорғы арқылы туынды бу шығарылады. Пайда болған карамель массасы вакуум камераның екінші төменгі бөлігіне түседі де, оқтын-оқтын камерадан сыртқа шығарылады. Оның температурасы — 110-120° С. Халықаралық 1 кал = 4,1868 Дж, термохимиялық 1 кал = 4,1840 Дж. Шетелдерде зерттеулердің нәтижелері көбінесе 15 градустық калория (4,1855 Дж) арқылы көрсетіледі.