Қытай халық медицинасы әлемді мойындатқан. Әсіресе, қытай медицинасы табиғи заттарды емге пайдалануымен ерекшеленеді. Алайда, қытайлықтардың ауруды емдеудегі кейбір тәсілдері өркениетті адамды шошытуы да мүмкін. Қытайлықтар ем мақсатында шақалақ нәрестенің жолдасын қайнатып ішеді. Сонымен бірге шақалақтың етін жеп, сорпасын ішеді. Бұл шындық!
ХХІ ғасырда адам етін жеп, ата дәстүрі каннибалдықты жалғастырып келе жатқан қытайлар бар. Қытайдағы кейбір мейрамханаларда жасанды түсік арқылы алынып тасталған нәрестенің етінен ас әзірлейді. Шақалақтардың көпшілігі 6-7 айлық болып келеді (қыз балалар 7 айлығында да дүниеге келе береді). Нәрестеден тамақ істеу қытайлардың көнеден келе жатқан дәстүрі. Әсіресе ақсүйектер арасында кең таралған. Шамасы олар мұндай тамақ сұлулықты сақтап, көптеген ауруларға дауа болады деп есептейтін болса керек. Гонконгтағы атақты журнал Next Magazine дәл осы тақырыпта журналисттік зерттеу жүргізіп, жариялаған еді. Бұл мақалада шақалақ нәрестенің еті қытайлықтар үшін «деликатес» деп жазылып, және осы «деликатесті» қалай дайындауға болатыны сипатталған.
Шақалақ нәрестеден дайындалған сорпа –ежелгі қытайда ақсүйектер ем үшін ішетін тағам. Бұл туралы Гонконг тағамтану ассоциациясының президенты Warren Lee былай деп мәлімдейді: «Шақалақ нәрестелерді тағам ретінде пайдалану –бүгінгі қытай қоғамы мойындамаса да, дәстүрлі қытай медицинасында болған, тарихи және фолькрлорлық тамыры тереңде. Шақалақ нәрестенің еті ақуыз, майлар және минералдарға бай болған. Алайда бүгінгі күні дәстүрлі қытай медицинасының бұл түрі кең қолданыста бар ма екенін білмеймін». Ғалым бұндай ем бұрынғы тарих қойнауында қалған десе де, бүгінгі қытайда шақалақ етінен жасалған тағамдар жабық дәмханаларда дайындалады . Бұл туралы бірнеше шетелдік басылымдар жазып, телеарналар арнайы бағдарламалар түсірген.Қытайлықтардың нәресте жейтіні туралы ақпаратты қытай үкіметі де жабық ұстағанда да, қытайдың түрлі аймағында канибалдар туралы мәліметтер интернет арқылы тарап кеткен.
Негізінен «емдік сорпаны» 3-5 айлық қыз шақалақтардан әзірлейді екен. Үрейлі астың бір қазанын 430-570 долларға сатады. Мұндай ас клиент пен әкімшіліктің арасындағы келісімнен кейін жабық мейрамханаларда дайындалады.
Талғампаздар үшін ерекше «деликатес» ұл шақалақтың етінінен жасалады екен. Алайда, оларды табу қиын болды. Бәрімізге белгілі қытайда бір отбасында бір бала тууға рұқсат берілген. Бір баладан артық бала туғандар заңмен жазаланады. Сол себептен азаматтарда тек екі жол бар, баланы туып бас тарту немесе жасанды түсік жасау.
Жынысы қыз нәрете қытайлықтарда «екінші сұрыпты» болып есептелінеді. Сондықтан, егер болашақ нәресте қыз болса ата-анасы ойланбастан жасанды түсік жасатады. Кейін шақалақ жоғарыда айтылған жабық дәмханаларға жеткізіледі.
Тек шақалақтың етін жеп қана қойса ғой. Жаңа туылған нәрестенің етін жейтіндер де бар. Бала туып бас тартқан жайдайда жаңа туған нәрестенің миына спирт егіліп, мұздатқышқа жіберіледі. Сосын қара базарда саудаланады. Пайдасын тудырып алған дәрігер көреді. Ал шақалақты сатудан түсетін пайда ата-анасына бұйырады.Қатігез асхананың қызметкерлерінің айтуынша, шақалақтардың құны олардың үлкен-кішілігіне қарай белгіленеді. Көбінесе желінетін қыз балалар.
Ең қымбаты асханаға тірілей жеткізілген сәбидің еті. Мұндай түстіктің бағасы 1000 долларға дейін шарықтайды.Көбінесе ішіндегі баласын тағам қылатындар алыс ауылдарда тұратын кедейлер.